close

Какво трябва да знаем за лечебните растения

Ако решите да търсите лечебни растения, ще направите голяма услуга на собственото си здраве. Защото така ще избягате от големите задръствания и потоците автомобили по улиците и ще излезете сред природата. С течение на времето ще установите колко благоприятно ви се отразява това и ще изпитате желание за продължителни разходки. Онези от вас, които сега започват да се занимават с целебните билки, би трябвало най-напред да се ограничат с изучаването на природата. Търсете билките на описаните места, старайте се да определите вида на растенията и по този начин изучавайте най-близката ви околна среда. А ако не се доверявате на собствената си преценка, бихте могли да се включите в излети или екскурзии и под вещото ръководство на специалисти да наберете практически опит. Това има значение не толкова, за да избегнете риска за собственото си здраве, колкото за опазването на природата. Много от лечебните растения са специално защитени. Някои растения, които биха могли да се сбъркат с билки, не са лековити, затова не трябва да се берат безпричинно. Едва след като добиете пълна увереност в познаването на лечебните растения, можете сами да ги събирате.

СЪБИРАНЕ
Свежите билки, които имат по-голяма лечебна сила от изсушените, могат да се намерят в природата от края на месец февруари до края на месец ноември. При меки зими могат да се срещнат ланцетовиден и широколистен жиловлек, еньовче и змийско мляко. По възможност билките следва да се събират в слънчеви дни,защото тогава лечебната сила на растенията е най-голяма. Събирайте билките от  слабо замърсени места, далече от оживени пътища и индустриални зони. Растенията се отрязват най-малко два пръста над земята и не се отскубват с корена! Най-подходящи за събиране на билки са върбови кошници или книжни пликове. Не се препоръчват пластмасови торби. И още една молба: Берете с мярка! Не забравяйте, че в резерватите късането и брането на цветя и билки е забранено, за да се запазят тези особено красиви кътчета на природата. Непременно трябва да спазвате тази забрана.

СЪХРАНЯВАНE
По възможност билките трябва да се използват в прясно, свежо състояние. Събраният с мярка излишък може да се изсуши и да се употреби по-късно. Билките се сушат нарязани на ситно, без да се мият преди това (ето защо се берат в слабо замърсени места). Лечебните растения се поставят върху чиста кърпа или амбалажна хартия и се оставят да съхнат на сенчесто и проветриво място. След като добият сухостта на слама, те се насипват в картонени кутии, книжни пликове или буркани от тъмно стъкло. Не се препоръчва използването на метални кутии, пластмасови съдове и найлонови пликове. Изсушените билки са годни за приготвяне на чай в продължение на цяла година. Сушени билки, престояли повече от година, могат да се използват единствено за билкови бани.
Важно: В случай, че от прилаганите рецепти, чайове, екстракти и бани не се получи очакваният ефект, може да се обърнете към специалисти, които да изследват жилището или работното място за геопатични полета. По този начин могат да се открият местата без излъчващи полета, където да поставите леглото или писалището, за да не се излагате повече на това смущаващо терапията лъчение.

УПОТРЕБА И КОМБИНИРАНЕ
При приготвяне на билкови чайове няма никакви ограничения за смесите, дори и ако използваните билки са предназначени за лекуване на съвсем различни заболявания. Лечебните билки не се конкурират помежду си, затова не се неутрализират взаимно, когато се приемат едновременно.
Препоръчаните количества чай също са съвсем безопасни, тъй като бъбреците се нуждаят от около два литра течност на ден. Но да се поемат билкови чайове в големи количества е друга крайност, която трябва да се избягва. Лечебните билки трябва да се използват умерено. По-голямото количество билки в чая, ваната или седящата баня не гарантират бързо изцеление.
Много по-важна е промяната в емоционалната нагласа към лечебното действие на билките. Вслушвайте се в себе си, отворете душата си за целебния ефект, вместо да оставите болестта да завладее тялото и духа ви. Вашето вътрешно емоционално състояние е също толкова важно за успешното лечение, колкото правилната дозировка и начинът на приложение на билките.
Посочените в рецептите данни за количество (в грамове) винаги се отнасят за сушени билки, каквито можете да закупите от аптеките и билковите аптеки. Ако използвате свежи билки чиято лечебна сила е по-голяма от тази на изсушените, вместо посочената чаена лъжичка трябва да използвате като единица мярка количеството, което защипвате с петте пръста на едната си ръка. При това не е толкова важно дали някоя по-едра ръка ще захване няколко листенца повече. Много по-важно е точно да се спазват указанията за приготвяне. При запарване на чай никога не оставяйте билките да заврат, защото по този начин се унищожават всички витамини и полезни вещества. Изпотяването, което задължително трябва да настъпи след взимане на вана или седяща баня, е абсолютно необходимо за осигуряване на успешното лечение, към което се стремим.